EKSPRESIVNA ART TERAPIJA – o METODI

Riječi često znaju biti nedostatne u opisu onoga što se događa u nama. Ponekad je teško verbalno izraziti ono što osjećamo, mislimo, želimo i čemu težimo.

Ekspresivna art terapija dubinska je terapija koja se temelji na humanističkim, psihodinamskim i egzistencijalnim pravcima. Ona nam omogućuje da svoj unutarnji svijet izrazimo i na druge neverbalne načine: kroz likovnu umjetnost, glazbu i glas, pokret i ples, pričanjem te pisanjem priča i poezije, glumom i teatrom. Temelji se na pretpostavci da svatko može napraviti Art (umjetničko djelo, umjetnički izraz), neovisno o svom talentu i iskustvu, te da su sam proces stvaranja kao i djelo uvijek od koristi klijentu.

Iako samo izražavanje kroz art može biti terapeutsko, u ekspresivnoj art terapiji koju mi podučavamo proces počinje u trenutku kada aktiviramo naš art. U njegovom oživljavanju on dobiva glas i govori umjesto nas, a kroz nas. Art može pričati o našim obrascima, emocijama, traumama, može nam dati rješenja za iste te ukazati na vrijednosti, talente i darove koje imamo i nosimo u sebi.

Dok se u većini terapijskih pravaca terapijski odnos bazira na onome između klijenta i terapeuta, u ekspresivnoj art terapiji imamo trijadni odnos: terapeut art klijent. Art ovdje ima svoju autonomiju i kao takav obogaćuje terapijski proces, služi kao most između našeg unutarnjeg svijeta i onog vanjskog, te donosi dodatnu vrijednost i informacije. Time je olakšana komunikaciju s našim nesvjesnim dijelom psihe koji je riznica emocija, sjećanja i misli kojih mi nismo svjesni, a koji upravljaju nama.

Neki možda misle da je ovaj pristup rezerviran samo za one koji su umjetnički vješti i kreativni. Istina je da zapravo ne moramo posjedovati umjetničke vještine i talente da bismo se u njemu pronašli, niti brinuti o našoj izvedbi i njenoj umjetničkoj vrijednosti. Ovo je prostor improvizacije i istraživanja u kojem je bitan proces koji se događa i umjetničko djelo koje je odraz klijentovog unutarnjeg stanja.

Ljepota ekspresivne art terapije leži u beskrajnim kreativnim mogućnostima izražavanja i razrješenja onoga što se duboko krije u nama.

Razlika ekspresivne art terapije i art terapije

Za razliku od nešto starijeg pravca pod nazivom art terapija, ekspresivna art terapija u svom radu koristi sve vrste umjetničkog izražavanja, a ne samo likovni izričaj kao što je slučaj u art terapiji.

Dodatno bogatstvo ovom pravcu upravo daje mogućnost da se osoba, osim kroz likovno izražavanje, izrazi na sebi svojstven i blizak način – i kroz pokret, glazbu, pisanje ili dramu. Korištenje svih ovih modaliteta, odnosno različitih načina izražavanja, dodaje novi element u terapijskom prostoru jer omogućuje intermodalnost – prelazak iz jednog modaliteta u drugi, čime osoba lakše dolazi do dubljih uvida i osjeća se podržano u razrješenju svojih problema.

Zbog čega ekspresivna art terapija?

  • Pruža nam mogućnost da odaberemo način kojim ćemo najlakše izraziti sebe (likovno izražavanje, kolaž, izrada skulpturi, glazba, zvuk, pokret, poezija, gluma, pisanje…), kao i mogućnost da pritom
    kombiniramo razne modalitete.
  • Omogućuje lakši pristup stvarnim trenutnim emocijama jer zna kako nježno zaobići naše obrambene mehanizme.
  • Pomaže u integraciji svjesnih i nesvjesnih dijelova naše psihe.
  • Umjetničko djelo koje je osoba stvorila skriva tajnu i nudi rješenje problema.
  • Dopušta nam da improviziramo, igramo se i na kreativan način bolje upoznamo.
  • Odlično se nadopunjuje s ostalim terapijskim pravcima.